Microbiologically Influenced Corrosion (MIC) Industry Workshop

Alberta Innovates/InnoTech Alberta Calgary, AB, Canada

November 1st, 2017









Workshop Objectives



- To bring together various stakeholder groups and disciplines interested in the topic of MIC:
 - end users/operators
 - service companies/suppliers
 - consultants
 - government/regulators
 - academia

- corrosion & materials specialists
- engineers & technologists
- microbiologists
- chemists
- To learn about current trends in MIC detection, mitigation, prediction and research.
- To share information on best practices and approaches used in the management of MIC.

Workshop Organizers



- This workshop is being hosted as part of a new R&D project entitled "Managing Microbial Corrosion in Canadian Offshore & Onshore Oil Production Operations"
- \$7.85M project funded by Genome Canada, Alberta Innovates, Govt of Alberta & Newfoundland, and industry (in-kind).
- Co-led by *University of Calgary, Memorial University of Newfoundland*, and *University of Alberta/InnoTech Alberta (formerly the Alberta Research Council)*.
- Four (4) year duration kicked off Q1 2017
- See website for more info: www.geno-MIC.ca

Project Partners



Universities:













VIA University College

Federal and Provincial Agencies:











GenomeAtlantic











Project Partners



End-User Partners:





























Thanks to our workshop sponsor!





Suez Water Technologies & Solutions

Safety



• In the event of an alarm, please exit via the <u>south side of</u> the <u>building</u> (turn right from meeting room, <u>exit by</u> restrooms) and proceed to the muster point <u>at the back</u> of the <u>building</u>.



Logistics



- Please <u>turn off</u> all cell phones (or set to silent).
- Restrooms located outside main meeting room (to the right).





Logistics (cont.)



- If you need anything or have any questions, please see Nuno Fragoso (Project Coordinator).
- Breakfast, lunch & coffee breaks will be located in foyer outside the meeting room.
- If you are interested in a copy of the presentations today, please ensure you name and email is on the sign-up sheet.



Internet Access



- Wireless internet is available at the workshop.
- Connect to "Al Guest" (no password required).



Workshop Agenda



8:15 AM	Continental Breakfast (45 min.)	
9:00 AM	Welcome & Roundtable Introductions (15 min.)	J. Wolodko
9:15 AM	Introduction to MIC (30 min.)	R. Eckert
9:45 AM	Genomics 101 – How Genomics can assist in MIC Management (30 min.)	L. Gieg
10:15 AM	Coffee/Networking (30 min.)	
10:45 AM	Managing Microbial Corrosion in Canadian Offshore & Onshore Oil Production Operations - Project Overview (30 min.)	F. Khan
11:15 AM	Current and Future Standards for MIC Management (30 min.)	T. Skovhus
11:45 AM	Industry Participation Survey (15 min.)	L. Lefsrud/J. Wolodko
12 Noon	Lunch (60 min)	
1:00 PM	Break-out Sessions (20 min. per topic):	
	Field Sampling/MIC Detection	L. Gieg/K. Hawboldt
	MIC Mitigation	T. Jack/K. Wunch
	MIC Prediction	T. Skovhus/F. Khan
	Failure Analysis	R. Eckert/J. Wolodko
2:30 PM	Coffee/Networking (30 min.)	
3:00 PM	Outcomes of Break-out Session/Next Steps	Group Leads
4:00 PM	Adjournment	

Opening Comments



Dr. Gijs van Rooijen

Chief Scientific Officer Genome Alberta



Enjoy the Workshop!



